Ambijent u Gljivicama (©FIVB)
Ambijent u Gljivicama (©FIVB)

Spektakl u Gljivicama pripao Poljskoj! Grbić slavi ulazak u polufinale, Amerikanci se pakuju

Vreme čitanja: 2min | čet. 08.09.22. | 23:31

Domaća selekcija na krilima navijača ostvarila veliku pobedu - 3:2

Nepisano pravilo da jedna ekipa ne može na istom takmičenju da dobije dva puta istog rivala za Poljake ne važi!

Izabranici Nikole Grbića u prepunoj dvorani u Gljivicama pobedili su Ameriku i plasirali se u polufinale Svetskog prvenstva - 3:2 (25:20, 27:25, 21:25, 22:25, 15:12). Još dve pobede su im potrebne kako bi stigli do treće uzastopne krune na planetarnoj smotri.

Izabrane vesti

Naredni rival je Brazil, koji je u četvrtfinalu srušio Argentinu 3:1. Drugi polufinalni par čine Italija i Slovenija. Ti mečevi se igraju u subotu, dok su dueli za zlato i bronzu na programu u nedelju. Sve ekipe će stići u Katovice, koje je domaćin svih preostalih okršaja.

Publika je večeras u Gljivicama prisustvovala pravom spektaklu. Na kraju može samo da se zaključi da ostaje žal što se Poljaci i Amerikanci nisu sastali u samoj završnici, a ne već u četvrtfinalu. Prikazali su sve ono što podrazumeva vrhunska odbojka. Kvalitet, neizvesnost, borba, požrtvovanost... Svega je bilo u dvorani.

Poljaci su na krilima navijača poveli 2:0 u setovima. Znao je i tada Nikola Grbić da još nisu blizu pobede, jer je preko puta mreže veoma opasan tim. To se u nastavku i pokazalo. Amerikanci su uzvratili, a predvodio ih je sjajni Aron Rasel. Stigli su do izjednačenja i zakazali taj-brejk.

Verovatno je bilo najpoštenije da se u tom periodu sve reši. Poljaci su ga bolje otvorili, držali su tri razlike i činilo se da će tu prednost do kraja sačuvati. Međutim, zapretili su rivali preko Andersona i Rasela. Sve bliži su bili izjednačenju, ali ih je skupo koštalo pecanje na mreži Kristensena. Kapiten i motor SAD je dodirnuo mrežu posle odličnog bloka, a to su sudije videle tek posle video provere. Poljaci su se s razlogom žalili i posle ispravke im je pripao taj poen, kojim su pobegli na 13:11.

Zasijao je onda u svom stilu Kamil Semenjuk, MVP ovogodišnje Lige šampiona. Odservirao je as u ključnom trenutku i otvorio vrata pobede. Vrlo brzo je i stavljena tačka na trijumf i prolaz među najbolja četiri tima na svetu. Neće se time zadovoljiti Nikolina četa, jer je poznato koja im je jedina želja. To je treća uzastopna titula.

Najbolji igrač pobedničkog tima bio je Bartoš Kurek. On je zabeležio 21 poen, a Kočanovski je brojao do 18. Kod Amerikanaca je najefikaniji bio Aron Rasel sa 24, a Metju Anderson se zaustavio na 18.

OSMINA FINALA SVETSKOG PRVENSTVA ZA ODBOJKAŠE

3. septembar - Ljubljana

Slovenija - Nemačka 3:1

Italija - Kuba 3:1

4. septembar - Gljivice

SAD - Turska 3:2

Poljska - Tunis 3:0

5. septembar - Ljubljana

Holandija - Ukrajina 0:3

Francuska - Japan 3:2

6. septembar - Gljivice

Srbija - Argentina 0:3

Brazil - Iran 3:0

ČETVRTFINALE

7. septembar - Ljubljana

Italija - Francuska 3:2

Slovenija - Ukrajina 3:1

8. septembar - Gljivice

Argentina - Brazil 1:3

Poljska - SAD 3:2

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

Slovenija - Italija

Brazil - Poljska

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojciMuška odbojkaška reprezentacija Poljskesvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara